Fumigacja, czyli gazowanie

Fumigacja, inaczej gazowanie, to usługa polegająca na skutecznej likwidacji wszystkich niepożądanych szkodników za pomocą środków chemicznych zwanych fumigantami. W odpowiedniej temperaturze i ciśnieniu środki te przechodzą w stan gazowy, co umożliwia im swobodne przenikanie przez produkty i materiały w celu eliminacji szkodliwych organizmów.

Fumigacja jest metodą bardzo skuteczną i jednocześnie neutralną dla odkażanego materiału. Gaz bardzo szybko wnika w drewno zabijając dorosłe osobniki jak również larwy, po czym utlenia się. Metodę tę stosuje się podczas gazowania całych pomieszczeń czy budynków, jak i mebli czy opakowań drewnianych. Fumigację stosuje się z zastosowaniem szeregu procedur, których celem jest zapewnienie bezpieczeństwa ludziom, zwierzętom oraz środowisku. Prawidłowo przeprowadzona fumigacja trwa 10-14 dni.

Metodę fumigacji stosujemy wszędzie tam, gdzie zachodzi konieczność odkażenia wszelkiego rodzaju produktów i obiektów.

Insektor specjalizuje się w przeprowadzaniu zabiegów takich jak:

  • fumigacja zbiorników i silosów produktów zbożowo-mącznych,
  • fumigacja zboża i innych produktów rolno-spożywczych,
  • fumigacja naczep samochodowych,
  • fumigacja obiektów i produktów wykonanych z drewna (zabytki, obiekty sakralne, meble i inne);
  • fumigacja obiektów mieszkalnych, użytkowych i pustostanów;

Przewagą fumigacji nad innymi metodami jest to, że pozwala ona skutecznie zwalczyć wszystkie szkodniki niezależnie od stadium ich rozwoju.

Share This